Промяна в таксуването и допустимите вальори по наредени преводи в чуждестранна валута

Уважаеми клиенти,

ЦКБ АД Ви уведомява, че съгласно разпоредбите на чл.60 (3) от новия Закон за платежните услуги и платежните системи, считано от 01.11.2009г. ЦКБ АД въвежда следните крайни срокове на приемане на платежни нареждания за преводи в чуждестранна валута за изпълнение с вальор - същия ден:

ЦКБ АД приема платежни нареждания от клиенти за извършване на кредитни преводи в чуждестранна валута за изпълнение и с вальор текущия работен ден, ако те са приети на гише в банков салон или са регистрирани в системата за интернет-банкиране както следва:

- за преводи в EUR: до 13:00ч. Приетите в ЦКБ АД след 13:00 ч. платежни нареждания на клиенти се приемат за изпълнение и с вальор най-рано - на следващия работен ден;
- за преводи в USD, GBP, CHF, CAD, DKK, SEK и NOK: до 15:00ч. Приетите в ЦКБ АД след 15:00 ч. платежни нареждания на клиенти се приемат за изпълнение и с вальор най-рано - на следващия работен ден;
- за преводи в други валути: приемат се за изпълнение и с вальор - най-рано следващия работен ден.

Съгласно разпоредбите на чл. 66 от новия Закон за платежните услуги и платежните системи, считано от 01.11.2009г., получени презгранични преводи в чуждестранна валута, в полза на клиенти на ЦКБ АД, се предоставят на клиента на деня и с вальора, с който е заверена кореспондентската сметка на банката в чужбина, ако часът на приемане регистриран от SWIFT е до 17:00ч. Когато този час е след 17:00 ч., получените преводи се предоставят на клиента на следващия работен ден при спазване на вальора, с който е заверена кореспондентската сметка на банката в чужбина.


Съгласно разпоредбите на чл. 48 (1), 49 (2) и 49 (5) от новия Закон за платежните услуги и платежните системи, считано от 01.11.2009г., банката възприема следните правила относно разпределянето на комисионите между наредителя и получателя при наредени преводи в чуждестранна валута:

В случай, че клиент нареди презграничен превод за получател, чиято сметка е в платежна институция на територията на Европейската общност, преводът е в национална валута на държава от Европейската общност и при изпълнението му няма валутна конверсия (т.е. валутата на сметката на Клиента и валутата на превода съвпадат), наредителят и получателят поемат съответните комисиони на своите банки. По терминологията на SWIFT това означава, че банковият превод трябва да бъде изпратен с код за таксуване “SHA” (т.е. “споделени комисиони”). В такъв случай, ЦКБ АД ще изпълни нареждането с код за таксуване “SHA”, независимо от посоченото от клиента в платежното нареждане. Във всички останали случаи клиентът може да посочи в платежното нареждане и други начини на разпределение на банковите комисиони, като поеме всички банкови комисиони по веригата на плащането, в това число и комисионите на платежната институция на получателя и банката-посредник (код за таксуване “OUR”), или пък прехвърли всички банкови комисиони в тежест на получателя, в това число и тези на банката (код за таксуване “BEN”).


ЦКБ АД Ви уведомява за следната промяна в Тарифата за лихвите, таксите и комисионите на банката, която ще влезе в сила от 01.01.2010г.:

1. За преводи в EUR:
с вальор SPOT (2 работни дни):
- с нареждане на хартиен носител: 0.20%, мин. EUR 20, макс. EUR 350.

с вальор TOM (1 работен ден):
- с нареждане на хартиен носител: 0.22%, мин. EUR 22, макс. EUR 375.
- с нареждане по интернет-банкиране: 0.15%, мин. EUR 15, макс. EUR 300.

с вальор същия ден:
- с нареждане на хартиен носител: 0.37%, мин. EUR 37, макс. EUR 525.
- с нареждане по интернет-банкиране: 0.30%, мин. EUR 30, макс. EUR 450.

2. За преводи в други чуждестранни валути:
с вальор SPOT (2 работни дни) или повече:
- с нареждане на хартиен носител: 0.22%, мин. EUR 22, макс. EUR 375.
- с нареждане по интернет-банкиране: 0.15%, мин. EUR 15, макс. EUR 300.

с вальор TOM (1 работен ден):
- с нареждане на хартиен носител: 0.30%, мин. EUR 30, макс. EUR 450.
- с нареждане по интернет-банкиране: 0.22%, мин. EUR 22, макс. EUR 375.

с вальор същия ден:

- с нареждане на хартиен носител: 0.37%, мин. EUR 37, макс. EUR 525.
- с нареждане по интернет-банкиране: 0.30%, мин. EUR 30, макс. EUR 450.

Забележка: Допълнително се събира такса SWIFT в размер на EUR 8.00.

(Остава непроменено).