„Централна кооперативна банка” – посредник на една от най-успешните приватизационни сделки на „БФБ – София” АД

„Централна кооперативна банка” взе участие в една от най-успешните приватизационни сделки за българския капиталов пазар.

На 02.11.2012 г. приключи публичното предлагане на акции на „ЧЕЗ Електро България” АД и „ЧЕЗ Разпределение България” АД. Продадени бяха 1650 броя обикновени акции на „ЧЕЗ Електро България” АД за 14 759 490,66 лева и 63 624 броя обикновени акции на „ЧЕЗ Електро България” АД за сумата от 100 235 894,81 лева.

„Централна кооперативна банка” АД, в качеството си на посредник по сделката, постигна увеличение на цените на акциите от над 3% за „ЧЕЗ Електро България” АД и над 11% за „ЧЕЗ Разпределение България” АД, игнорирайки факта, че мажоритарният собственик не взе участие в търга. При първоначални цени на акциите от 8660.00 лева за „ЧЕЗ Електро България” и 1415.00 лева за „ЧЕЗ Разпределение България” АД, бяха постигнати средни цени от, съответно, 8945.15 лева и 1575.44 лева.

Голяма част от акциите бяха придобити от банки, пенсионноосигурителни  дружества, инвестиционни и договорни фондове. Участници в търга бяха както български, така и чуждестранни инвеститори.

Това  е една от най-големите приватизационни сделки, осъществявани чрез „БФБ – София” АД.

Държавата, използвайки български инвестиционен посредник в лицето на „Централна кооперативна банка” АД, предложи пакет от акции на стратегически инвеститори при взаимноизгодни условия, защитавайки интересите си с по-голям от очаквания успех.


За пореден път бе доказано, че раздържавяването на дружества през фондовата борса, осъществено с помощта на екип от доказани професионалисти, е успешен приватизационен метод. Той гарантира прозрачност и ефективност, както и равнопоставеност за всички участници в процедурата.